onsdag 14 september 2011

biografi

                                                      Agatha Christie

Agatha var född den 15 september 1890 i Torquay, Devon. Hennes far var amerikan och hennes mor brittisk, hon växte upp i England och skaffade inte något amerikansk medborgarskap.

Under första världskriget jobbade hon ett sjukhus och senare på ett apotek där lärde hon sig om gifter, den kunskapen använde hon sig av senare i sina böcker. Hon fick en utmaning av sin syster: ”skriv en kriminalhistoria som är olöslig” boken hette ”En dos stryknin” som senare publicerades år 1920, det var hennes första bok.

Hon var gift med piloten överste Archibald Christie, äktenskapet var inlett år 1914,
Dom hade en dotter ihop Rosalind som föddes i ett olyckligt äktenskap. Äktenskapet avslutades när hon fick reda på att Archibald var kär i en annan och dom skildes runt 1925.

Ett år senare försvann Agatha och man hittade hennes bil vid ett övergivet kalkbrott, elva dagar senare hittade man henne på ett hotell i Harrogate, registrerad under sin makes nya kvinnas namn. Hon sa att hon hade tappat minnet på grund av ett nervöst sammanbrott orsakat av hennes mors död och hennes tidiga äktenskap.

Efter några år träffade hon Sir Max Mallowan som var en brittisk arkeolog specialiserad på mellanöstern. Max var 14 år yngre en Agatha. Dom gifte sig år 1930 trots att Max var kattolik och Agatha var frånskild. Dom bodde i många år i Bagdad, Irak. Men dom reste också mycket till olika delar i världen som t.ex. Egyptien och Turkiet m.m.

Hennes första bok ”The Mysterious Affair at Styles” eller på svenska ”En dos stryknin” som blev tryckt år 1920 och 1929 på svenska var starten för en lång karriär för Agathas Hercule Poirot.

Kapten Arthur Hastings var med i den första boken ”En dos stryknin” är en god ven till Poirot och följer med honom från den första boken och upp mot den sista boken om Poirot. Men är inte med i alla böcker om Poirot.
Miss Marple är med i 18 böcker av Agatha och var baserad på sin mormor.
Agatha Christie dog den 12 januari 1976 (85 år) i Wallingford, Storbritannien.

Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar